Helena's Rye Bread

April 15, 2015


Do you already have a sourdough starter? If not, it's easy to make by yourself.  Here's a no-fuss sourdough starter recipe for you.

N.B. Scandinavian dark syrup, unlike American dark corn syrup, is processed from sugar beets. Thus, a good U.S. equivalent is American light molasses. The syrup is a bit sweeter than the molasses, but it's close enough that the substitution works well.

First day

2 dl (200 g) sourdough starter
4 dl (400 g) lukewarm water
4 dl (220 g) organic rye flour

Mix together the sourdough starter, water and the rye flour. Cover with a tea towel and leave at room temperature (24 °C) for 24 hours. 

Second day

the starter dough from the day before
2,5 tsp salt
3 dl (300 g) lukewarm water
10 g fresh yeast
1 dl (140 g) dark syrup (or light molasses)
3 dl (200 g) seed mix*
5 dl (300 g) rye flour
4 dl (250 g) wheat flour
2 dl (100 g) fine, light rye flour (bolted rye flour, sieved rye flour)

*I use various seed mixes for this bread, but there should be seeds, nuts as well as dried fruits or vegetables in it. This time I used sunflower and pumpkin seeds, pine nuts, walnuts, raisins and dried tomato. 

The following day, blend the salt, lukewarm water, yeast, syrup, seed mix and rye flour with the the starter dough. Mix the wheat and light rye flour into the dough and knead for about 5 minutes. Cover and leave to rise at room temperature for 2 hours.

Turn the dough out onto a floured work surface and cut it into two equal pieces. Shape the pieces into loaves and place in the oiled tins. Cover and leave to rise for 90 minutes.

Preheat the oven to 250°C. Bake for 10 minutes, then turn the temperature down to 200°C and cook for a further 50 minutes.

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4 kommenttia

  1. AnonymousJuly 10, 2015

    What is the "dl" in the measurements? I have never seen this and have no idea how to translate it so I can make this recipe.

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    1. Welcome to European measurements! :-)
      Deciliter is a measure of volume. 1 dl (decilitre) = one tenth of a litre = 100 mls = 0,42 cup = 3,38 oz (US).
      Many sites on the net quickly convert deciliters into cups.

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  2. Mi piace molto il pane di segale, forse perchè mi ricorda la mia infanzia, mio padre se lo faceva portare a casa sapendo che mi piaceva molto, un sapore che oggi non ritrovo più. Allora Il pane di segale veniva fatto solo da qualche panettiere saltuariamente, forse perché per anni il pane quotidiano era stato quello. Nel dopo guerra, parlo degli anni '50, e si era ripresa l'abitudine di fare il pane con la farina bianca o al massimo con quella integrale. Per colpa dell’autarchia imposta dal periodo fascista e venivano utilizzate tutte i tipi da farine che si potevano utilizzare per fare il pane: segale, mais, castagne e perfino farina di ghiande La farina di grano era stata per anni introvabile o costava molto, in quel periodo, poi, veniva anche razionato, un pezzo per ogni componente della famiglia,( non so forse 100gr per ognuno?) Sono racconti fatti da mia madre; lei mi diceva che ha pianto, quando alla fine della guerra, degli americani le hanno offerto un pezzo di pane bianco, che era il famoso pane in cassetta.
    Erano passati anni dall'ultima volta che lo aveva mangiato!
    Oggi il pane di segale è tornato di moda, anche perché sono troppe le persone che con questo grano modificato (non geneticamente) per avere dei raccolti più fruttosi hanno sviluppato una intolleranza al glutine.

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    1. In Finlandia si mangia tantissimo del pane di segale ed é molto popolare. Ébuonissimo, anche il mio pane preferito.

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